Zijn onafhankelijke vergelijkingssites te vertrouwen?

Verzekeringen online afsluiten gaat snel, maar wees voorzichtig en ken je behoeften goed.

Online kun je verzekeringen en hypotheken afsluiten. Maar hoe zit het eigenlijk met de onafhankelijkheid van deze websites? Is het verzekeren via een vergelijkingssite verstandig?

Op het internet word je overladen met vergelijkingssites. Sommige websites die zich vergelijkingssite durven te noemen zijn eigenlijk gewoon websites met betaalde links erin naar verzekeraars. Deze websites hebben als doel om jou te laten klikken op een link naar een verzekeraar die de hoogste vergoeding wil geven per gesloten verzekering. Er zijn daarnaast kwalitatief goede vergelijkingssites. Maar let op, de meeste verzekeringen zijn niet geschikt om online af te sluiten. Vaak is advies wenselijk.

Goedkoop online een hypotheek afsluiten

Een hypotheek is bij uitstek een adviesproduct. De laagste hypotheekrente selecteren en de hypotheek afsluiten kan iedereen, maar er moet verder worden gekeken dan alleen naar de verschuldigde hypotheekrente. Zijn de hypotheeklasten bijvoorbeeld nog betaalbaar bij het overlijden van een van de huiseigenaren? Wat zijn de gevolgen van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid? Dit soort zaken moeten allemaal meegenomen worden. Ook de kwaliteit van de hypotheek zelf speelt een rol. Mag je bijvoorbeeld zonder kosten extra aflossen en is de hypotheek mee te verhuizen? Er moeten veel vragen gesteld worden om tot het beste resultaat te komen.

Verzekeringen wel online afsluiten?

Ook hierbij geldt weer dat advies vaak wenselijk is. Als je precies weet wat je nodig hebt, kun je gaan voor het online afsluiten. Bij schade blijkt achteraf vaak dat het online afsluiten wel een groot nadeel heeft. De verzekering is bijvoorbeeld toch niet goed genoeg afgestemd op jouw situatie. Of de verzekeraar doet moeilijk en een schade-uitkering wordt geweigerd. In dat geval kun je veel hebben aan een verzekeringsadviseur. De meeste vergelijkingssites verwijzen jou bij schade door naar de verzekeraar en kunnen of willen niets voor jou doen.

Zijn vergelijkingssites wel onafhankelijk?

Daar kun je inderdaad aan twijfelen. De grootste vergelijker, Independer, is bijvoorbeeld eigendom van Achmea. Hierdoor kunnen ze nog wel onafhankelijk zijn, maar de schijn hebben ze tegen. De betere vergelijkingssites geven een eerlijk overzicht van de verzekeringen die het beste bij jou passen. Uiteraard verdienen zij er wel aan als je een bepaalde verzekering kiest via de vergelijkingssite.

De kwalitatieve verschillen tussen vergelijkingssites zijn groot. Als je er al voor kiest om op deze manier verzekeringen af te sluiten, kies dan in ieder geval voor de betere vergelijkers. Het probleem is dat je moeilijk onderscheid kunt maken tussen het aanbod. Daarnaast is het belangrijk om niet alleen op de hoogte van de premie te letten. De verzekering moet vooral de juiste dekking bieden. Voorkom teleurstellingen bij schade.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 23-02-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Filmpje kijken?
meer informatie