Pensioencrisis

Van oudsher beleggen pensioenfondsen een deel van hun vermogen in aandelen. Weliswaar zijn beleggingen altijd risicovol, het verleden heeft geleerd dat op aandelen toch een gemiddeld rendement behaald kan worden van 8%. Onder voorwaarde dat men lang genoeg kan wachten op het rendement. En die tijd hebben de pensioenfondsen doorgaans wel. Immers hun verplichting naar u toe begint pas op uw pensioendatum.

Juist omdat bij pensioenfondsen bekend is wanneer de verplichtingen ingaan, hebben veel van die fondsen tot zelfs 40% van hun vermogen belegd in aandelen. Niet echt veilig, maar op lange termijn wel stabiel-renderend.  

De Nederlandse Bank ziet er op toe, dat de pensioenfondsen voldoende reserves aanhouden om aan hun verplichtingen te kunnen blijven voldoen. Op grond daarvan worden ze verplicht reserves aan te houden ter grootte van 105% van hun pensioenverplichtingen.

Door de recente kredietcrisis zijn de koersen van de aandelen echter ver gedaald. In sommige gevallen wel met 40%. Daardoor zijn diverse pensioenfondsen onder de minimale 'dekkingsgraad' van 105% terecht gekomen. Met als gevolg dat de toezichthouder ze nu verplicht met een herstelplan op tafel te komen.

Wat zijn de mogelijkheden
Men zou kunnen besluiten de premies voor de pensioenen te laten stijgen. Daardoor komen er meer financiële middelen beschikbaar en kan het eigen vermogen weer stijgen. Nadeel daarvan is, dat het de koopkracht aantast.
Een tweede mogelijkheid is het bevriezen van de pensioenuitkeringen. Met hetzelfde nadeel tot gevolg. Al doet hier het nadeel zich wat later voor.
Tot slot kunnen de pensioenfondsen besluiten de pensioenen te verlagen. Eveneens een weinig aanlokkelijk vooruitzicht.

Commentaar
Een belangrijke oorzaak van de huidige pensioencrisis is gelegen in het feit, dat pensioenfondsen de laatste jaren een steeds agressievere beleggingspolitiek zijn gaan voeren. Steevast was het argument, dat de lage rentestand het 'nodig maakte' naar hogere rendementen te gaan zoeken. De vraag is echter gerechtvaardig of ze met een zo hoog percentage van het vermogen hadden mogen gaan speculeren.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 01-02-2009. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie