Belangrijk nieuws voor lijfrenteverzekeringen

Veel van onze relaties hebben in het verleden één of meerdere 'lijfrenteverzekeringen' afgesloten. In praktijk zijn dit 'levensverzekeringen' waarvan de premies geheel of gedeeltelijk afgetrokken mogen worden voor de inkomstenbelasting. Vaak gebruikt in de sfeer van aanvullend pensioen.

Geen aftrek gevraagd?
Ondanks het feit, dat dergelijke verzekeringen voor een aanzienlijke besparing kunnen zorgen op het terrein van verschuldigde inkomstenbelasting komt het toch regelmatig voor, dat door onze relaties bij de fiscus 'vergeten' werd de aftrek te vragen. De overheid heeft nu met aanvullende wetgeving vastgesteld hoe hiermee omgegaan zal worden.

Alsnog belastingbesparing
Het wordt van belang goed bij te houden welk deel van de premie wel en welk deel niet is afgetrokken. Want ook dat kan dan alsnog een belastingbesparing opleveren! 

Overgangsmaatregel
Tegen de tijd dat de uitkering van de lijfrentetermijnen zal plaatsvinden (doorgaans is dat uw pensioendatum) zal worden opgeteld welk bedrag u tot 1 januari 2009 niet hebt afgetrokken. Het gevolg zal zijn, dat de lijfrentetermijnen die u 'straks' gaat ontvangen net zo lang onbelast zullen blijven totdat er evenveel onbelast is uitgekeerd, als het bedrag dat u hebt 'vergeten' af te trekken.

Beperkte saldomethode
Voor alle niet afgetrokken premies na 1 januari 2009 zal gelden dat de lijfrentetermijnen die u straks zult gaan ontvangen onbelast blijven, totdat er evenveel onbelast is uitgekeerd, als het bedrag dat u niet hebt afgetrokken, maar dan tot een maximum van eur.2269.00 per niet afgetrokken jaar.

Belangrijk
Het wordt dus erg belangrijk om na te gaan of u voor uw lijfrenteverzekeringen de premie wel of niet hebt afgetrokken. En dat ook voor de komende jaren goed bij te houden. Want de 'overgangsmaatregel' en de 'beperkte saldomethode' zullen beide ervoor kunnen zorgen, dat een deel van uw toekomstige lijfrenteuitkeringen belastingvrij zal kunnen blijven!


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 04-12-2008. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Filmpje kijken?
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie